Campers niet aan te slepen

Campers niet aan te slepen

Campers niet aan te slepen, ruim 90.000 in ons land

De dag voordat hij op wintersport gaat, checkt hij waar de meeste sneeuw ligt. En in de zomervakantie wordt de koers richting de ideale zonbestemming tijdens het reizen vaak nog gewijzigd. Leon Bruggink is samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen groot camperfan. En hij is niet de enige. Meer dan 90.000 campers zijn er inmiddels in ons land te vinden. En dat is meer dan ooit. Januari 2009 stond de teller nog niet op de 60.000. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer & Caravan Industrie (KCI).

CAMPERLAND

Met deze razend snel stijgende populariteit is Nederland hard op weg een camperland te worden, zo voorspelt Hans Louwers van de KCI. „In België heeft de camper de caravan verslagen en Nederlanders ontdekken nu ook in steeds grotere getale de camper.” Op dit moment zijn er in ons land nog altijd 465.000 caravans en daarmee is dit kampeermiddel met afstand populairder dan een camper, maar Louwers verwacht dat de belangstelling voor campers zal blijven toenemen in tegenstelling tot de vraag naar caravans. „Caravanverkoop is de laatste jaren redelijk stabiel, terwijl de verkoop van campers explosief stijgt.”

TWEEDEHANDS

Naast de stijgende lijn van verkochte nieuwe campers, stijgt het aantal verkochte tweedehands campers nog harder. Bijna 6.000 ’oude’ campers werden vorig jaar verkocht, een toename van ruim 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op marktplaats.nl kwam de zoekopdracht ’camper’ vorig jaar voor het eerst in de top 10 meest gezochte woorden in een jaar. De gebruikte campers worden vervolgens wel luxer gemaakt, zo stelt Tom Huyskens van brancheorganisatie BOVAG: „Eigenaren instaleren eerder airco’s en satellietschotels dan dat ze overgaan tot aanschaf van een nieuw exemplaar.”

PIMPEN EN LUXE

Louwers wijst daarnaast op de trend van campers pimpen. „De laatste paar jaar zijn gepimpte campers hip en happening. Op allerlei manieren zie je oudere modellen terugkomen. Vooral bij jongeren is een gepimpte camper populair.” Toch is de grootste groep camperfans 55 jaar of ouder. „Ouderen met tijd en geld”, zegt Louwers. „Zij rijden in luxe hotelkamers op wielen. Van uitgebreide keukenapparatuur tot luxe badkamers vind je in deze campers.” Ook Bruggink ziet de toename van welvarende kampeerders. „Vroeger ging men kamperen, omdat het goedkoop was. Mensen met geld namen een hotel. Nu is dat andersom. Wie goedkoop wil, boekt een all-inclusive-hotel in Turkije, wie het zich kan veroorloven gaat weg in een camper.”

VERKOOP

Naast eigenaar van een camper is Bruggink ook dealer van caravans en campers. Dat de vraag naar campers in ons land stijgt, zegt hij de laatste jaren goed te merken. „Als we twintig jaar geleden 100 caravans verkochten, kregen we een taart. Dat gold ook als we 1 camper verkochten. Maar inmiddels verkopen we meer campers dan caravans.”

CAMPERDELEN

Auto’s delen is al mogelijk via tal van online platforms, maar ook caravan- en camperdelen is in opkomst. Naast al wat langer bestaande kleinere online initiatieven, werd eind vorig jaar het platform Camptoo.nl gelanceerd. In samenwerking met BOVAG-caravanbedrijven kunnen particulieren hier hun eigen caravan of camper uitlenen aan andere kampeerliefhebbers. Op dit moment staat het platform volgens BOVAG-woordvoerder nog in de kinderschoenen. ,,Maar veldonderzoek toont aan dat het caravandelen een hoge vlucht kan nemen. 21 procent van de ondervraagden op de laatste Kampeer en Caravan Jaarbeurs, oktober vorig jaar, gaf aan interesse te hebben in het delen van hun caravan of camper.”

Bron: metro nieuws

J.de Wit Campers

06-39212857

jdewitcampers@gmail.com

Bruhezerweg 38
5704 CN Helmond
Noord-Brabant

Contact

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Volg ons

Important: Set up your social networks (Facebook, Twitter, Google+, etc) in Theme Options -> Social Networking
MENU